Alles over radiatoren

  • Geplaatst op

Een radiator aansluiten: hoe doe je dat op een juiste manier?
Radiatoren zijn er in alle soorten en maten, vandaar dat een radiator aansluiten ook niet hetzelfde kan zijn. Ten eerste maak je namelijk de keuze uit; verticale radiatoren, paneelradiatoren of handkoekradiatoren.

Het begint natuurlijk met het verwijderen van je oude radiator, het komt daarom goed van pas om de volgende stappen (hieronder) door te nemen voor het aansluiten van een nieuwe radiator.

Stap 1: Kies de radiator en de juiste benodigdheden

Het belangrijkste hierbij is kiezen welke (radiator) je nodig hebt en bepalen of het desbetreffende model aansluit op het vermogen en de capaciteit waar deze bevestigd gaat worden, met een wattage calculator kan je dit heel simpel berekenen.

Vergeet de aansluitmaterialen niet; denk aan pluggen, leidingen, knelfittingen, ophangbeugels, leidingsbeugels etc. Het aansluiten van radiatoren kan eenmaal niet zonder de juiste aansluitmaterialen!

Ons advies; liever meer benodigdheden kopen, zodat je straks niks tekort komt.

Stap 2: Altijd je Cv-installatie afsluiten voordat u begint met een radiatoren aansluiten

Haal hierbij de stekker uit het stopcontact en draai vervolgens alle radiatoren in de ruimte (op dat moment) open.

Stap 3: Verwijder het water uit de radiator en controleer dit

In radiatoren zit nu nog wat water, dit moet u voorzichtig verwijderen. Het kan anders niet echt handig zijn wanneer u probeert om een nieuwe radiator aan te gaan sluiten. Het beste wat u kan doen is om een slangenklem te gebruiken met een tuinslang op het aftappunt van de cv (zie koperen schroefdop).

Nu krijgen we het volgende; het water loopt via de tuinslang naar buiten, hierdoor blijft alles netjes en droog. Controleer of echt al het water uit de oude radiator leeg gelopen is. Zo ja? Nu is het (bijna) tijd om aan de slag te gaan voor het aansluiten van een nieuwe radiator.

Stap 4: Haal de oude radiator voorzichtig van de muur
Leg een dik, oud kleed onder de radiator, die het eventuele roestwater opvangt anders is de kans groot dat u die vlekken er niet meer uit de vloer krijgt. Pas daarna haalt u de wartels los van de leidingen en maakt u de ophangbeugels los. Als alles goed is verlopen, dan zou de radiator nu veilig en efficiënt verwijderd kunnen worden.

Stap 5: Bepaal waar de ophangbeugels komen

Door middel van een waterpas zorg je ervoor dat de radiator uiteindelijk niet scheef komt te hangen. Teken daarom altijd met een potlood puntjes op de muur waar de beugels exact moeten komen (de boorgaten).

Let op: onderaan de radiator zit de ontluchtingsbuis, deze kant moet dus iets hoger hangen dan de andere kant (dit scheelt 2mm).

Stap 6: Bevestig alle onderdelen
De radiator aansluiten op het voetventiel en de ontluchtingskraan is de volgende stap. Om lekkage te voorkomen, adviseren wij om teflontape te gebruiken om de schroefdraad. Nou is het mogelijk om alle onderdelen vast te maken op de puntstukken.

Stap 7: Aanvoer -en afvoerleidingen bevestigen
Het aansluiten van de nieuwe radiator is bijna compleet, nu alleen maar afvoerende leiding aan het voetventiel vastmaken en de aanvoerleiding bevestigen op de radiatorkraan met behulp van een knelpuntstuk. Het is belangrijk dat het water goed moet kunnen circuleren, ook is het van belang om het voetventiel open te zetten.

Stap 8: Tot slot sluit je de CV-ketel weer aan
Sluit de CV-installatie weer aan en start met het ontluchten. Dit kan ook tijdens het bijvullen van het water.

Let op; staat de radiator nog op druk? Dan is het verstandig te blijven ontluchten tot de druk weg is.
Zou u toch meer informatie willen hebben over een radiator aansluiten of bent u toch aan het twijfelen? Neem dan contact op voor advies van een expert;

U kunt ons bereiken op; +31 (0) 782049026
of stuur een mail naar; [email protected]shop

Wij helpen u graag!